Verplichte registratie centrale stooktoestellen gaat snel en eenvoudig met Cafca Software

Delen

Als installateur ben je zeker al op de hoogte van de verplichte registratie van centrale stooktoestellen bij VEKA. De registratie is eigenlijk al verplicht sinds 1 januari 2023. Maar de overheid heeft beslist om een overgangsperiode tot 1 september 2023 in te voeren.

Hoe zit dat nu eigenlijk met die registratie? En waar moet je als installateur op letten? Wij geven een woordje uitleg.

Wat houdt de meldingsplicht voor stooktoestellen in?

De meldingsplicht voor centrale stooktoestellen werd eind 2022 in het leven geroepen door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Dit werd er besloten: na de keuring of het onderhoud van een centraal stooktoestel moet er verplicht een digitale registratie gebeuren. Dit vanaf 1 januari 2023, binnen de 30 dagen na het uitvoeren van de activiteit, en enkel door een erkende technicus.

VEKA heeft hiervoor een speciale webtoepassing laten ontwikkelen zodat dit volledig online kan plaatsvinden.

Overgangsperiode voor digitale registratie tot 1 september 2023

1 januari ligt toch al lang achter ons?! Ja dat klopt. Maar de overheid heeft besloten om een overgangsperiode in te lassen tot 1 september 2023. Daar zijn twee voorname redenen voor:

1. Technici moeten wennen

VEKA wil installateurs laten wennen aan de overstap van manuele registratie op papier naar de automatische registratie online.

2. Software nog niet automatisch gekoppeld

De webtoepassing van VEKA was er al, maar een automatische koppeling met installatiesoftware als die van Cafca was nog niet mogelijk. Dat is vanaf september wél mogelijk. VEKA, Cafca en andere softwarebedrijven hebben de handen hiervoor in elkaar geslagen.

Vanaf september kun je dus gemakkelijk je digitale attesten automatisch via het Cafca softwarepakket registreren bij de overheid.

Hoe helpt Cafca Software je bij de verplichte registratie?

In de software van Cafca vind je een handige koppeling met VEKA. Hierdoor moet je geen dubbel werk meer doen. Alle activiteiten die jij als installateur hebt uitgevoerd vanaf begin 2023 worden automatisch doorgestuurd naar de overheid.

Jij kan eenvoudig en snel je attesten opstellen en automatisch je verplichte meldingen doorsturen. Dit wil ook zeggen dat een manuele ingave niet meer nodig is!

Let op: registratie verplicht vanaf 1 januari 2023

Het invoeren van de overgangsperiode betekent niet dat je pas vanaf september verplicht bent om keuringen en onderhoud van stooktoestellen te registreren. Neen, het is nog steeds verplicht vanaf 1 januari 2023.

Daarom is het belangrijk dat je al je administratie van dit jaar goed bijhoudt. Gelukkig kun je al je uitgevoerde werken gemakkelijk via Cafca Software registreren en digitaal doorsturen.

Heb je nog vragen over deze verplichte registratie van stooktoestellen via de Cafca Software? Wij staan voor je klaar. Aarzel niet om contact op te nemen met ons.

Ben je nog geen klant van Cafca? Maak dan kennis met onze unieke software, volledig afgestemd op het installatiebedrijf. Vraag je gratis demo aan en ontdek snel de voordelen van Cafca software voor jouw bedrijf.

Demo aanvragen

TIPS, UPDATES EN NIEUWTJES

Altijd als eerste op de hoogte? Schrijf je in op onze e-mail nieuwsbrief